Организациите на хората с увреждания излизат утре на протест, заради предлаганата нова концепция за ТЕЛК. Предвижда се национален протест в София, но и по места в страната. Своето несъгласие с подготвяната реформа ще изразят утре и хората с увреждания в Добрич. Протестът им под наслов „Да на реформите, но не такива” е в 12.30 ч. до комплекс „Валентина” в центъра.
В протестите в столицата и в страната се включват 20 национално представителни организации на хора с увреждания. Реформата е обявена за първи път през февруари и предвижда генерална промяна в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността.
Според хората, реформата би довела до отнемане правото на инвалидна пенсия на 100-150 хиляди български граждани и драстично влошаване качеството им на живот. Проблеми с фалшиви ТЕЛК-ове или получаване на нереална степен на увреждане от граждани има, не отричат организаторите на протеста. Те обаче са категорични, че трябва да се търси друг вариант за контрол върху корупционните схеми в сферата, които да не бъдат за тяхна сметка. Междувременно хората с увреждания отново напомниха за абсурдите в ТЕЛК, които не са решени с години.Друг парадокс е, че когато едно дете е родено с увреждане, то получава социална пенсия до 18 г. След навършване пълнолетие обаче, тази помощ спира.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*