Организацията на слепите в Добрич е изправена пред сериозни финансови затруднения. Сградата, в която се помещава тече при всеки дъжд, но нито от общината, чиято собственост е, нито от Съюза на слепите отпускат средства за ремонт. Трудно е и оцеляването на фолклорната група на незрящите. Формацията е носител на множество златни медали от Световния шампионат по фолклор, като два пъти е номинирана за голямата награда „Златен Орфей”.
Маестро Георги Събев е завършил музикалната академия в Пловдив със специалност акордеон и е посветил живота си на това изкуство. През 2012 г. създава смесената фолклорна група „Светлина” към Териториалната организация на слепите в Добрич. Въпреки трудностите, които изпитва в работата си с незрящите хора, групата печели призовите места при всички свои участия във фестивали за любители. В единствения фестивал за хора със зрителни проблеми, който се провежда в Перник групата е безапелационен победител, като при петото й участие организаторите учредяват специална награда за тях. Участието им в подобни прояви обаче става все по-трудно, заради липса на средства. За предстоящия „Балканфолк” 2018 – Велико Търново, който е трамплин за световния в Слънчев бряг, получават 600 лв. за транспорт от политици.
От 2 години община Добрич не подпомага тези изяви, а дарителите са все по-малко. Членският внос от 3 лв. годишно на човек, е непосилен и да бъде поддържан клуба на организацията.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*