Световноизвестният художник Стоимен Стоилов дари днес на добричката галерия картината си „Ренесансов мотив”. Паното с размери метър и 80 на 2 метра, ще бъде включено в постоянната експозиция. Галерията в Добрич притежава още 18 творби на роденият във Варна график.
От 1991 г. Стоимен Стоилов живее и работи във Виена, след нелеп пожар във варненското му ателие, където губи всички свои проекти и творби. Наречен е модерен създател на митове, въпреки скромното му мнение, че не се чувства такъв. Картината, която решава да подари на добричката галерия е рисувана през 2001 – 2002 година и пристига от виенската му мансарда. Тя вече е показвана в Австрия и Италия.
На широката добричка публика авторът е познат и с монументалното си пано в дом-паметник „Йордан Йовков”. Озаглавено „Героите на Йовков” то е първото в България, изпълнено в техниката рисувана керамика. Стоилов е впечатлен от дълбоките прозрения на писателя още в студентските си години, когато за дипломна работа в специалността „приложна графика” му се пада тема от „Старопланински легенди”.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*