Неочакваното застудяване може да се отрази фатално на пчелите, ако продължи. Това заявиха производители на мед по време на 15-то специализирано изложение „Пчеломания” в Добрич.

„Добрички панаир” за поредна година организира изложението, в което пчеларите от региона и съседните области могат да обменят опит и да закупят директно от производител нужните им консумативи и инвентар. За първи път съорганизатор на проявата е добричкото сдружение „Пчела 1946“. Председателят му Добрин Добрев изрази опасение, че необичайното пролетно застудяване и снеговалежите, които продължават и днес могат да се окажат пагубни за пчелите.

Сравнително меката зима е ускорила развитието на пчелните семейства, а неочаквано дългото застудяване ги поставя в риск, споделя Недялка Михова, която се грижи за 200 кошера.

Изложението „Пчеломания” беше открито днес и ще продължи до неделя включително. В него участват около 80 фирми от България, Гърция, Сърбия и Турция. В съпътстващата програма е включена кръгла маса по проблемите в сектора. Заедно с експерти ще бъдат дискутирани и въпроси за подвижното пчеларство, рационалното хранене на пчелните семейства, конвенционални системи за отглеждане на пчели и други.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*