С телескоп ще се сдобие историческият музей в Каварна по трансграничен проект. Реализацията му започва тази година, а туристите ще могат да наблюдават небесните явления през следващото лято. Партньори по проекта са румънската община Констанца и българската – Ген. Тошево.
Проектът „Отворен прозорец към Вселената“ е спечелил финансиране от близо 1.5 милиона евро по програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България 2014-2020“. Историческият мезуй в Каварна си партнира си партнира с Природонаучния музей, морската академия „Навала“ и националния колеж „Мирча Стари“ в Констанца, като идеята е да се за популяризират на нови маршрути, свързани с научния и исторически туризъм. За модерния телескоп са предвидени 100 000 евро. Той ще бъде част от туристическа пътека. Над 80 000 евро ще бъдат вложени в изграждане на наблюдателна площадка и съпътстващи дейности по проекта.
В рамките проекта ще бъде създаден и 3D филм, който ще популяризира и експозицията „Добруджа и морето“, като част от научните маршрути в трансграничната зона.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*