Над 50 семейства от Добричка област ще бъдат глобени, защото не пускат децата си на училище. Основно това се отнася до родители и деца от ромски произход. Случаите са установени от началото на учебната година до края на февруари от екипите по задържане в образователната система на деца и ученици.
Между 50 и 150 лева са глобите при констатиране на първо нарушение от страна на семействата. При повторно те са 300 лева, но такива в добричко все още не са налагани. Единица са обаче случаите, в които наказателната мярка действа. Близо 6000 адреса са обходили екипите в Добричка област от началото на учебната година до края февруари. Благодарение на дейността им, 111 деца са върнати обратно в клас и то трайно, защото са прекъснали образованието си само за година – две.
85% от децата, които са издирвани се оказват в чужбина, 10 на сто са мигрирали със семействата си в други части на страната. Екипите ще продължат да работят, като сега са насочили усилията си към децата в риск от изпадане от образователната система.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*