50% от жените участвали в измерване на костната плътност в Добрич страдат от начална форма на остеопороза. В тази връзка в града се провеждат периодични информационни кампании. Организатор на инициативата е сдружението на общопрактикуващите лекари в града, а апаратурата се осигурява от Асоциацията „Жени без остеопороза”.
Информациона кампания „Запазете костите си – защитете вашето бъдеще”, се проведе за пореден път в Добрич. Целта на инициативата е да се направи първична профилактика на начални промени на остеопороза, обясни д-р Стелиян Щерев, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в областта. Застрашени от това заболяване са най-вече жените в менопауза. Остеопорозата е наричана още „тихия убиец на костите“.
Физическото натоварване и диета с калциеви храни без газирани напитки са от изключително значение за развитие на заболяването. Средно между 30 и 40 жени измерват костната си плътност по време на кампания. При 30% от тях се открива напреднало заболяване, а при 50% начална форма на остеопороза.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*