Огнище на инфлуенца по птиците е констатирано в Генерал Тошево преди седмица, но институциите бяха уведомени едва днес. Първият сигнал със съмнение за грип във птицеферма е получен на 26-ти февруари. Кръвните проби го потвърждават с положителен резултат на 28-ми. Това стана ясно по време на заседанието на епизоотичната комисия, което се проведе в областната управа на Добрич днес.
Днес са унищожени 70 хиляди кокошки-носачки. Предстои умъртвяването на още толкова в заразената ферма. Д-р Светла Ангелова – директор на Регионалната здравна инспекция поиска списък на работещите във фермата и ветеринарите имали досег птиците, за да бъдат уведомени личните им лекари, като отбеляза, че РЗИ не е била информирана своевремнно. Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров също поиска по-добра координация и информира, че едва днес в общината е пристигнало уведомително писмо. Предстои унищожаването и на 60 тона яйца от складовете на фермата, но колко от заразените са попаднали в търговската мрежа – не е ясно. Д-р Андонова се надява такива да няма.
Във връзка с констатираното огнище е определена 10-километрова карантинна зона, в която попадат 15 села. От полицията е поискано съдействие за спазването на забраната за превоз и търговия с птици на тази територия.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*