Няма опасни водни обекти на територията на област Добрич. Всички язовири, водосбори и дерета се наблюдават, уверяват от Областна администрация.
Предупреждение за наблюдение на всички язовири, водосбори и дерета е изпратено миналата седмица до общини и институции пряко свързани със сигурността на населението. Причината е очаквано обилно снеготопене и валежи от дъжд. Според прогнозата в област Добрич се очаква тези процеси да са по-интензивни днес и утре.
В общините няма водни обекти, които да са с критично ниво, уверяват оперативните дежурни. Навсякъде се извършва наблюдение и има свободни обеми.
На територията на област Добрич има 4 язовира, които са държавна собственост и се стопанисват от „Напоителни системи“. От дружеството докладваха, че при три от водоемите има свободни обеми, а четвъртият – язовир „Абрит“ е сух. Язовир „Залдапа“ има 40 % свободен обем от чашата си, язовир „Малка Смолница“ е замръзнал, но две трети от обема му е свободен. Единственият язовир на територията на област Добрич, от който целогодишно се извършва контролирано изпускане е „Одринци“. Изпускането е с 50 л в секунда, като има добра проводимост на деретата. Самият язовир има свободен две трети от обема на чашата си.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*