Учителите нямат време да общуват с родителите. Същевременно, все повече родители влизат в конфликти с учителите, като неглижират проблемното поведение на децата си. Този факт беше изтъкнат на кръгла маса на тема “Семейството и училището днес – права и отговорности“, която се проведе в Добрич.
Кръглата маса се състоя по инициатива на ръководството на СУ „Димитър Талев”, Регионалното управление по образование и Община Добрич. Във форума участваха учители от всички нива на образователната система, експерти, местна администрация. Има три типа родителска позиция, свързана с отношението към училището и сътрудничеството, сподели в презентацията си директорът на СУ „Димитър Талев” Весела Панчева – активно сътрудничещи, пасивни и трета група, която за съжаление става все по-голяма. Всички разработени досега мерки и документи остават безполезни.
Дискусията по темата продължи в основната насока как да се създадат условия и начини за общуване между родители и учители. Посочени бяха примери за неформални контакти от близкото минало, като пролетните балове или спортни празници. „Имаме нужда от обединение, от общ език и това е общуването”, заключиха учителите.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*