Държавният план-прием за следващата учебна година в добричко, беше представен в областна управа днес. Ще бъдат сформирани 61 паралелки, като няколко от тях са нови. Превес е даден на професионалните паралелки, съобщиха от Регионалното управление на образованието.
Директорите са заявили по-голям брой паралелки, но ако се бяхме съобразили с тях, само за град Добрич щеше да има недостиг от 500 ученици, споделиха експертите, изготвили и съгласували план-прием 2018/19 г. с образователното министерство. Дори и при балансиран прием, обаче ще има недостиг на деца, а оттам – и на конкуренция за елитните гимназии.
Затова и техните искания са преструктурирани, като предимство е дадено на професионалните паралелки, които реално обслужват бизнеса. Дуалните паралелки са съобразени и с възможностите на работодателите да плащат стипендии.
През следващата учебна година в Добрич ще се предлагат 2 нови специалности: графичен дизайнер и маникюрист. В профилираните направления новата паралелка е: икономическо развитие и хуманитарни науки.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*