Открит е кенотаф на загинал воин в село Дъбовик. Кенотафът е вид символичен гроб, който не съдържа тленните останки на покойника и се среща много рядко в България. Това е втора подобна находка в община Ген. Тошево и за област Добрич като цяло, която ще бъде вписана в националния регистър на военните паметници.
Новооткритият кенотаф е на кандидат подофицера Никола Друмев, загинал в битка в Словения през Втората световна война. Това стана ясно по време на заседание на Областна комисия „Военни паметници“. Първият такъв мемориал, който беше открит в село Бежаново вече е вписан в националния регистър, а от общината искат да бъде преместен от запустялото старо гробище, в центъра на селото.
Предстои решение на ОбС Ген. Тошево за преместване на кенотафа на Васил Ловчалията, загинал през 1916 година в Румъния. Комисията одобри вписването в областен и национален регистър на нов паметник на загиналите във войните 17 души от село Славеево. Радослав Симеонов от Министерство на отбраната подчерта, че проектът за него е трябвало предварително да бъде съгрласуван.
Към момента в Областния регистър „Военни паметници“ има вписани 102 паметника на територията на добрички регион. След проведеното днес заседание ще станат 105.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*