С ритуал по зарязване на лоза и награждаване на призьорите от конкурс за най-добро домашно вино беше отбелязан празникът на Св. Трифон в Добрич. 48 лозари се включиха в надпреварата за качествено розе, бяло и червено вино.
Конски впряг с буре направи шествие по центъра на Добрич, съпроводено от изпълненията на ПФА „Добруджа”. Пред сградата на общината се състоя ритуал по коронясване на цар на лозата, в чиято роля по традиция влиза кметът на града. След това шествието се отправи към Стария Добрич, където Йордан Йорданов заряза лоза и напои корените й с червено вино за добра реколта. Той пожела на стопаните богата и силна година.
Лена Кирилова от историческия музей припомни на хората, събрани в етнографския комплекс, че Древна Тракия е наричана „земя на хубавото вино”, а лозата се отглежда у нас от над 4000 години.
Наградени бяха най-добрите винари в трите категории: розе, бяло и червено вино. Бившият учител по биология Петър Недялков спечели първото място за на-добро домашно бяло вино. 72-годишният мъж сподели тайната на своята рецепта – букет от сортове.
Първите места за розе и червено вино бяха отредени на Румен Панайотов и Руси Колев. Ансамбъл „Добруджа” поведе празничното хоро на лозарите.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*