Еднаква цена на водата в цяла България поискаха днес добричлии. Те се обединиха около идеята на бившия управител на ВиК Петър Калчев след няколкочасови дебати в присъствието на зам.-министъра на регионалното развитие Малина Крумова. Общественото обсъждане се състоя в областна управа, с участието на представители на общините и борда на директорите на ВиК Добрич.
Присъстващите поискаха да разберат защо в ценообразуването на водата не са залегнали инвестициите, които общините правят за подобряване на водния цикъл, като проекта на Добрич за близо 115 млн. лв., при все че очакванията от реализацията му са именно за намаляване на загубите на вода. Оказа се, че новата цена на водата от 3,28 лв. е съобразена само със собствените инвестиции на ВиК, които трябва да бъдат направени в следващите 5 години, а именно – 11 млн. лв.
ВиК Добрич е във фактически фалит. Само две пера в бюджета му – електроенергия и заплати са равни или надвишават приходите му, а задълженията от над 32 млн. лв. ще продължават да растат. Единственото спасение за дружеството е създаването на Национална водоснабдителна компания и уеднаквяване на цената на водата в цялата страна, заяви за първи път в нашата телевизия Петър Калчев. Днес искането му беше възприето и от други граждани.
Гражданите заявиха, че ще участват със свои предложения и в новия закон за ВиК. Те няма да спрат с протестите, докато не видят бизнес план за развитие на добричкото дружество, който ги удовлетоврява.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*