Сдружението на общопрактикуващите лекари в Добричка област предстои да вземе решение за включване в подготвяните национални протести. Основното им искане е по-добро заплащане на тяхната дейност.
Едно от основните искания на общопрактикуващите лекари е повишаване на потребителската такса, която не е променяна от години.
Д-р Щерев поясни, че потребителската такса трябва да ими дисциплиниращ ефект за пациентите, които злоупотребяват с медицинските услуги. Друг важен проблем, който трябва да бъде разрешен е освобождаването от такса. Лекарите настояват институциите, като ТЕЛК, социални грижи и др. да поемат издръжката на освободените от такса пациенти. По този начин самите институции ще бъдат заинтересовани да не се допуска злоупотреба с медицински дейности.
Лекарите от доболничната помощ настояват още да се повиши финансирането й, за да могат да извършват качествена профилактика. Сега едва 6% от бюджета на здравната каса отиват за тях, а останалите – в болниците, докато в останалите държави за първична помощ се заделят 20 на сто. Лимитите ограничават възможностите за профилактика и допълнително натоварват болниците със скъпоструващо лечение.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*