На картата на проект „AirBG“ се появи и метеорологична станция в град Добрич за измерване на прахово замърсяване. Той е разработен от Фондация „Код: България“. Станцията в Добрич е осиновена от архитект Красимир Пампоров.
Проектът представлява независима национална мрежа от станции за измерване на атмосферните условия и фините прахови частици, излъчваща данни в реално време. Към момента се състои от над 300 станции в България, които мерят нивата на фини прахови частици (ФПЧ) и визуализират данните в реално време. Красимир Пампоров попада на тази информация и вижда, че Добрич липсва на картата. Замерванията в Добрич само от тази станция, разположена в пешеходна зона, показват завишени нива на праховите частици основно вечер и при мъгливо време.
Базовият проект Luftdaten.info стартира преди близо две години. Инициативата е на граждани на Щутгарт, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема.
Днес проектът работи в над 26 държави по света и една от тях е България. Дейността му се поддържа основно от доброволци.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*