Има доказани случаи на грип в Добричка област, но заболеваемостта все още е по-ниска от средната за страната, съобщи д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ. Обстановката е динамична и е трудно да се определи дали ще се стигне до епидемия, коментира тя.
12 проби от Добричка област са изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести, голяма част от тях са положителни за грипен вирус от група Б, щам „Ямагата“, съобщи д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ Добрич. Тя уточни, че има динамика в заболеваемостта и плавно покачване на броя на болните, но все още сме далеч от епидемия. Данните сочат, че в периода 22 – 28 януари болните от грип и Остри респираторни болести са били 113 на 10 000 души, а между 29 януари и 4 – ти февруари са нараснали на 138 души. Общата заболеваемост в областта е 161,52, а за страната тя е 192,77.
На стриктен филтър са подложени всички детски заведения, постоянно се следят и данните от лекарските практики. Грипен щам „Ямагата” причинява болки в мускулите и ставите, отпадналост, висока температура. Медиците съветват, при първи симптоми да се обадим на личния си лекар и да избягваме самолечението.

 

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*