Жожоба, индиански банан с вкус на крем брюле, мушмула без семки и черна кайсия, са само част от необичайните трайни култури, които се предлагат на борсата за семена в Добрич. Интересното е, че по-голямата част от екзотичните растения спокойно си виреят при нашите климатични условия.
Фамилия Петрови има разсадник в добруджанското село Стефаново, където се отглеждат 13 вида овошки с по 7-8 сорта от всеки, 28 вида лози, малини и други трайни насаждения. Освен това, произвеждат разсад от екзотични култури. Хинапът издържа на температури от минус 30 градуса, споделя овощарката. И двете растения не се нападат от неприятели и болести, затова не подлежат на третиране с химикали. Отглеждат се навън и са устойчиви на нашите климатични условия, дори и райската ябълка. Единствените претенциозни към студа растения в разсадника са смокинята и нарът. Дори и най-консервативните клиенти се поддават на изкушението да отгледат нещо екзотично.
Всички в семейство Петрови – родители, синове и снахи, са се посветили на овощарството. Освен фиданки за разсад, те произвеждат и плодове от маточниците.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*