ВиК Добрич е във фактически фалит и единственото спасение за дружеството е създаването на Национална водоснабдителна компания по подобие на НЕК. Само две пера в бюджета му – електроенергия и заплати са равни или надвишават приходите му, а задълженията от над 32 млн. лв. ще продължават да растат.
Първоначалният бизнес план на ВиК Добрич, разработен от бившия управител на дружеството Петър Калчев действително е за намаляване, а не за увеличаване на цената на водата.
синхрон 1 – Петър Калчев
За него е необяснимо как в представеното през октомври в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение цената порасна до 3,28 ст. за кубик вода.
синхрон 2 – Петър Калчев
Калчев е категоричен, че ако КЕВР не се вслуша в протестиращите и не върне бизнес плана, то цените, посочени в него ще бъдат окончателни, а не както твърди сегашното ръководство, че последната дума е на борда на директорите на ВиК. Дори и да се повиши цената на водата, това няма да помогне за стабилизиране на дружеството. Единственият изход според Калчев е в създаване на Национална водоснабдителна компания, която ще управлява водните ресурси и довеждащата инфраструктура, което ще даде равен старт на всички ВиК дружества.
Защо Петър Калчев дава на съд изп. директор на ВиК Тодор Гикински, гледайте в предаването ни Добруджа днес

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*