Чудотворната икона на Богородица „Одигитрия Байталска“ пристигна днес в Добрич. Светинята беше посрещната в храм „Свети Георги“.
Множество миряни се стекоха в храм „Свети Георги“ за да докоснат чудотворната икона „Одигитрия Байталска“ да се помолят за здраве и с надежда за изцеление. Одигитрия в превод от гръцки – Пътеводителка е сред основните изображения на Божията майка с младенеца на ръце. Гостуващата икона носи името на украинското село Байтали, в Ананиевски район на Одеска област, където се съхранява в манастира „Рождество на света Богородица“.
Години наред иконата е била изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията от иконата потекло миро и болни деца, които се докоснали до нея, оздравявали. Затова я канонизирали като чудотворна. Според монасите в манастира тя помага на вярващите за изцеление от всякакви недъзи, на бездетни семейства да се сдобият с рожба, на синове и дъщери да се върнат в домовете си. С благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан иконата ще остане в Добрич докато има желаещи да я докоснат.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*