Екологично чисти подправки и суджуци от свободни животни са най-новото попълнение от стоки на Фермерския пазар в Добрич. Биологичните продукти са изключително ценени от младите хора – производители и клиенти.
33-годишният добричлия Пламен Петров е завършил банков мениджмънт, но се отдава на фамилния занаят – градинарството. Страстта към земеделието в рода му се предава вече трето поколение. Развива дейността си в близкото село Плачи дол. В активния селскостопански сезон отглежда различни култури, но сега се представя с биологично чисти подправки и билки – мента, босилек, чубрица, магданоз, девесил, сладък и лют червен пипер, целина и пъщърнак.
За да се получат екологично чисти продукти, всичко се извършва на ръка. В производството се включват и най-малките членове на фамилията.
На фермерския пазар 37-годишният Венци Узунов от Дългопол се представя със суджуци – лично производство. Той отглежда свободно говеда от месодайната порода херефорд и черни прасета, източнобалканска порода, във варненските села Сава и Цонево.
Младият мъж се занимава с фермерство от 6 години, като споделя, че е започнал от нулата. Екологично чистите продукти привличат все повече млади хора.
На фермерския пазар дори бижутата и сувенирите са от естествени материали, като тези, които Доротея Панчева от Дуранкулак изработва вече 5 години.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*