Заплатите в добричката болница се вдигат с 15%. От здравното заведение се надяват на повече средства по клинични пътеки след сключването на новия рамков договор с Националната здравна каса.
Около 800 лева става основната заплата на лекар с една специалност в добричката многопрофилна болница, по решение на ръководството на здравното заведение. Увеличават се заплатите на всички медицински специалисти – лекари, акушери, сестри, лаборанти, със средства от бюджета на болницата. Недостигът на квалифицирани кадри е остър, затова в национален мащаб се искат законови мерки за по-добри условия за труд и живот на младите лекари. Най-много млади медици – четирима има в детското отделение. Ширифацо Акоби е от Нигерия и на 15-ти януари започва специализация тук. Избира Добрич, защото смята, че в по-малките болници може да научи повече. Яница Радева е от малкото млади лекари от Добрич, които остават да живеят и работят в родния град. Интересуваме се какво я мотивира.
В добричката болница има общо 8 новоназначени лекари-специализанти. На тези, които са от други населени места се плащат квартирни или транспортни разходи.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*