9 блока в Добрич ще бъдат санирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. Общо 154 домакинства от тези сгради ще преминат в по-горен клас на енергопотребление. Очаква се на година да бъдат пестени по 1100 киловата на кубичен метър и 339 тона въглеродни емисии.
Първа копка по проект „Енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради в град Добрич“ бе направена от заместник-кметовете арх. Боян Коларов и Росица Йорданова. Церемонията се проведе до жилищната сграда на ул. „Кирил и Методий“ 8, върху която символично бе поставена изолация. Проектът надхвърля 3 млн. лв., като основната част от тях са по Оперативна програма „Региони в растеж”. От кандидатствалите над 30 блока са одобрени 9. Очаква се санирането да приключи до лятото, а сградите, които в момента са с енергиен клас Д и Е, да придобият С и В.
Това означава 40% икономии на енергия и въглеродни емисии. Освен подобряването на жизнената среда, за тези блокове по проекта вече са изготвени и технически паспорти, които от 2022 година ще бъдат задължителни за всички сгради.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*