Масово родители отказват да ваксинират децата си, алармираха добрички лекари. Заради липсата на електронни здравни карти обаче е трудно да се проследи какъв е броят на децата с непълен имунизационен статус, защото родителите не желаят да попълнят декларация за отказ, но и не ваксинират децата. Лични лекари споделят, че това се отнася до 60% от пациентите в практиката им. Същевременно се наблюдава голяма популация на мигриращи семейства и реално общопрактикуващите медици са изключително затруднени в работата си.
Преди 7-8 години в Добричка област е имало епидемия от морбили, защото 12-13-годишните деца не са били обхванати от втората задължителна имунизация. Без нея обаче, първата игла, която се поставя на 13-месечна възраст е безсмислена. Опасенията са, че ако сега възникне епидемична ситуация, щетите ще са много по-големи. Към момента има единични случаи на хора, които са се заразили в чужбина.
д-р Галина Бодичева, общопрактикуващ лекар:
( Аз като лекар – вече 30 години се занимавам с деца, и за своята практика не съм имала никакви, никакви сериозни екшъни от усложнения от имунизации. По-страшното е, че има усложнения от децата на децата, които нямат ваксина.)
Те са опасни не само за близките си, но и за останалите деца, с които общуват. Имунизираните деца също се заразяват от шарка, но при тях болестта протича несравнимо по-леко.
Всъщност по-опасната „зараза” броди в социалните мрежи и това е основната причина майките да отказват имунизация. Битува мнението, че след дадена ваксина се активира аутизъм.
д-р Бодичева:
(Не стоят нещата така. Ако детето има определените изяви генетични да се прояви аутизма, няма да се влошат нещата и няма да се „разболее” от аутизъм, ако е ваксинирано или не е ваксинирано от каквото и да е.)
Майката на 8-месечната Божидара е твърдо убедена, че задължителните ваксини трябва да се поставят.
Галина Колева, майка на 8-месечната Божидара:
(Смятам, че така е редно и да съм сигурна за здравето на детето.)
Таткото на 3-годишния Иван е още по-категоричен.
Иван Валентинов, баща на 3-годишния Иван:
(Естествено, че трябва, то ако няма имунизации как?! Според мене трябва, в цял свят го правят!)
Параноичният страх е многопластов, защото в България всичко се фалшифицира, споделят колеги на д-р Бодичева. И това се наблюдава в последните 3-4 години.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

4 коментара

 • Докторица 2 години ago

  Ама, че простащина и лъжи! Много е зле тая „лекарка“….

 • Стефан 2 години ago

  За последните 3-4 години децата с аутизъм са станали с над 200% повече, за последните 3-4 години колко пъти тия тъпаци колко пъти смениха ваксините? ДА ваксината не предизвиква сама по себе си аутизма, но на 90% от случаите е отключващ фактор за това. Живот и здраве като имам второ дете няма да позволя дори ваксините които се слагат в болницата веднага след раждането да му се поставят камо ли за всички останали.

 • Браво на тези които не ваксинират. Знаят защо го правят. Няма безопасни ваксини, няма ваксинация.

 • Добре, хайде представете си за момент, че наистина ваксините докарват определен % от децата до сериозни последици.И си представете многомилионните фармацефтични компании,на които държавата плаща за всяка една ваксинация. Ако не направят отпор с кампания анти-анти-ваксърите, те ще загубят пари. Мислите ли, че някой ще позволи това да се случи?! Една цяла индустрия да изчезне?! Никой освен родителите и децата нямат интерес от това.
  Проблем с ваксините има и това е абсолютен факт, проверен от мен. Говорила съм с лекари, които също ми потвърждават тезата с детайлни обяснения, как и защо.
  Наскоро лична приятелка подкрепяща силно ваксинациите, получи сериозни усложнения на детето си след поставянето на една реимунизация.
  Всеки сам избира в какво да вярва, но дори и 1% шанс за усложнения да има, аз не бих рискувала с ваксинация, а вие!?