Окръжен съд – Добрич допусна да бъде разкрита тайната на произхода на осиновено лице, потърсило информация за биологичните си родители по здравословни причини – хронично заболяване, чието лечение изисква текущо проследяване и информираност за фамилната обремененост. В решението си, съдът се позовава и на практиката на Европейския съд и конвенцията за правата на човека, в която правото на достъп на осиновените деца до данни за биологичния им произход е широко признато.
Семейният кодекс дава възможност на навършилите 16 години осиновени да поискат информация за биологичния си произход по съдебен път, „когато важни обстоятелства налагат това”. В закона обаче не е дадено определение на понятието „важни обстоятелства“, а преценката за това е оставена на съда. В конкретния случай Окръжен съд – Добрич счете, че са налице достатъчно основания за предоставяне на търсената информация. В хода на съдебното дело представителят на прокуратурата също e дал становище за основателност на отправената молба.
От влизането в сила на новия Семеен кодекс – на 1 октомври 2009 г., в Окръжния съд са гледани общо 12 граждански дела по молби за разкриване на тайната на осиновяването и това е първото, по което молбата е уважена. В останалите случаи се е стигало до отказ или до прекратяване на делото.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*