В средата на януари започва мащабното прокопаване по проекта за подобряване на водния цикъл в Добрич. Все още няма избрана фирма за изпълнението на Лот 1, който предвижда работа по канализацията в града, заради промяна на трасето при изграждане на главния канализационен колектор. Оферти се приемат до 3-ти януари, но това нямало да удължи срока за целия проект, твърди ръководителят му.
От днес на интернет страницата на общината се активизира специален раздел за проекта, в който ще се съдържа цялата документация по проекта и график на местата, където ще се копае. От фирмите изпълнители съобщиха, че ще се постараят информацията да се публикува седмица по-рано. Досега са сключени 2 договора за строителни дейности. Лот 2 обхваща всички улици западно от бул. „Русия” и квартал „Рилци”.
Лот 3 обхваща кварталите „Изгрев”, „Христо Ботев”, „Строител”, „Дружби” 1-4 и „Добротица”. Изграждането на водопровода там трябва да приключи до края на 2018 г.
Всъщност първата реална копка там беше през първата половина на септември, като целта й беше да се проучат евентуалните неочаквани затруднения и се оказа, че такива не липсват.
Според инж. Костов проблемите са отстранени и вече са прокопали около 300 метра.
Паралелно с изграждането на новата мрежа ще работи и старата. Технологичното спиране на водата в домакинствата ще бъде в рамките на превключването им от стария към новия водопровод, съобщи ръководителят на проекта.
Строителната площадка на пречиствателна станция Врачанци ще бъде открита също през януари, като тя ще бъде изцяло реконструирана. Ще се изгради и система за преработка на метана, който се отделя от отпадните води. С получената електроенергия ще се захранва самата станция.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*