Тошевци заявиха категоричната си позиция против проучването и добива на газ в Добруджа. Близо 53% от имащите право на глас в общината упражниха своя вот в местния референдум, което прави допитването валидно. Очакванията на местните жители са централната власт да се съобрази с резултата от него и да спре концесията за сондажите.
На допитването гражданите заявиха своята позиция по въпроса: „Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?“. От гласувалите 6 671 души, почти 97 на сто са отговорили с „да“ и по-малко от 3% – с „не“. Невалидните бюлетини и тези без отговор са едва 34, съобщи говорителят на общинската избирателна комисия Върбан Върбанов. Масово гласуваха жителите на Кардам, които заедно с тези на Спасово биха били най-засегнати от сондажите. Марко Василев от Вичево пътува до Спасово, за да упражни своя вот, защото неговото село е малко и избирателна секция там няма. Той е свидетел на сондажите от преди 45 години, които са оставили трайни следи и до днес. Нито едно от 9-те обсъждания за въздействие върху околната среда с участието на инвеститора, не успяха да убедят хората, че добивът на газ ще бъде екологичен, напротив. Кметът на общината Валентин Димитров иска среща с премиера Бойко Борисов.
Очакванията на местните жители са централната власт да се съобрази с техния вот и да спре концесията. В противен случай – протестите продължават, заявиха от инициативния комитет.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*