В Младежки център Добрич беше открита уникална изложба, която представя 45 реалистични обемно – пространствени умалени модели на значими културно – исторически обекти, разположени от двете страни по поречието на р. Дунав.
Към всеки от моделите има собствено осветление като посетителите на изложбата имат възможност да прослушат кратко описание на съответния обект на три езика: български, румънски и английски. Детайлният макет на Дунавската равнина, включващ знакови места, е изработен по проект „Дунав – река с много история“, който се изпълнява от Фондация „Отворена длан“ с председател Христо Таслаков и Федерация на работодателите от окръг Олтения – Ф – ПРО“/Крайова, Румъния/. Работата върху инсталацията е отнела 2 години. Самите макети са изработени за 15 месеца от български художници, скулптори и реставратори. Търсени са не най-красивите, а най-интересните обекти, споделя Таслаков.
Изложбата ще гостува в Добрич до 3-ти януари, а след това ще бъде представена и на 4 места в Румъния.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • Димитрина Илиева 2 години ago

    Хубава работа, но българска. На 10тина модела или не работеше аудио програмата или нямаше слушалки. На 2 от макетите пък едната слушалка бе повредена. Или от 40 макета можехме да се насладим изцяло на около 25. Редно е поне в края на всеки ден да се установяват дефекти и да се отстраняват. По самите макети имаше вече нарушени цялости, макар да има табела, която предупреждава да не се пипат. Дано следващият проект да е по-читав. Иначе макетите са хубави и идеята е добра. Успех!