Квартал Изгрев в Добрич беше заплашен да остане без вода, което създаде напрежение на ръба на конфликт. Това съобщи в Добрич днес Камен Макавеев, фасилитатор по програма „Ромакт“. Програмата е съвместна на Европейската комисия и Съвета на Европа и от догодина тя ще действа само в България и Румъния,вместо както досега в шест държави.
Заседание на Общинския съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси се проведе в община Добрич. Участие взеха освен постоянните членове на Съвета, също и представители на новосформираната в рамките на програма Ромакт Местна активна група, включваща представители на квартали от общината с преобладаващи ромско население.
След старта на Водния цикъл в Добрич, водното дружество решило да прекъсне водоподаването в най-големия ромски квартал в Добрич през месец август заради неплатени от години сметки. Организирани са серия от срещи с местната общост за да се намери решение на проблема, съобщи Камен Макавеев, фасилитатор по програма „Ромакт“.
В крайна сметка започнало поставяне на водомери и сключване на индивидуални споразумения между семействата-длъжници и дружеството.
Вече има канализиран процес и ромите започнаха да си плащат водата, обясни Макавеев.
На срещата присъства и мениджъра по програмата от Съвета на Европа управлявана от Страсбург – Ана Оприсан. Тя съобщи, че от следващата година „Ромакт“ ще действа само в България и Румъния.
Досега по нея са работили шест държави, но в двете държави хората са по-ангажирани с този процес.
Програмата „РОМАКТ“ е на Европейската комисия и Съвета на Европа и се реализира от 2013 г. В България над 20 общини са включени в нея. Акцентът й е подпомагането на местните власти при осъществяване на политиката за приобщаване на ромите и други уязвими групи.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*