Образователната система у нас води мъртви души, които остават неграмотни и по никакъв начин не желаят да се трудят. До такъв извод стигнаха инициаторите на проекта „Активни заедно”, който се реализира в общините Добрич, Добричка и Крушари. Стойността му е около 200 000 лева, а целта – осигуряване на заетост по програмата за развитие на човешките ресурси.
Във фокуса на проекта са неактивни младежи, отговарящи на най-тежките условия – роми, хора с увреждания или зависимости, които не са на работа или в училище от поне 4 месеца, а от година нямат регистрация в бюрата по труда. Целта е да бъдат мотивирани за труд, да се квалифицират като озеленители и да започнат работа. С много съвместни усилия и помощта на ромски медиатори и неформални лидери, в проекта се включват 54-ма младежи. 28 от тях се обучават, но едва 11 работят 6 месеца в общинското предприятие със заплати по проекта. Най-голямото постижение е, че 22-ма са наети в частния сектор. Това е един от най-трудните и мъчителни проекти, признават реализаторите, които на практика се натъкват на огромните пробойни в образованието.
„Капсулирането в общността и липсата на каквито и да било трудови навици е бомба със закъснител”, коментира още Павлов. Според него институциите, отговорни за ситуацията, не общуват помежду си.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*