Земеделските производители искат среща с премиера за спиране на концесията за проучване и добив на газ в Добруджа. В противен случай, те ще организират масови протести.
Филм за вредите от добиването на газ чрез фракинг ще изготви Националната асоциация на зърнопроизводителите. Целта е да бъде разпространен сред широката общественост в противовес на инвестиционното намерение за проучване и добив на газ в Добруджа. Тези решения бяха взети на извънредно закрито заседание на Управителния съвет на Асоциацията, което се проведе в Ген. Тошево. Основните опасения на земеделците са, че газът може да бъде извлечен на дълбочина от над 2000 метра единствено чрез хидравлично разбиване, което ще замърси почвата и подземните води. Това съмнение се подклажда и от липсата на технологични карти за начина на добив към оценката за въздействие върху околната среда на инвеститора. Съмнителен е и резултатът от местния референдум.
От Асоциацията ще потърсят широка обществена подкрепа, вкл. от сродни организации. Окончателното решение за предстоящи действия ще бъде взето на редовно заседание на УС, в края на месеца.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*