Близо 16 милиона лева собствени приходи е събрала община Добрич към края на октомври. Сумата надхвърля планираното с 4%. Най-много са данъчните постъпления и приходите от „такса смет”.
Община Добрич не разполага със земеделска земя, от която да получава рента, затова основните й приходи са от данъци и такси. Близо 11 милиона лева са събрани за десетте месеца на т.г. от имотни данъци и такса „смет”. Финансовият ресурс е над 87 на сто от годишния план и постигнатата събираемост е по-висока от предвиденото, съобщи зам.-кметът Елка Димова.
Димова коментира, че увеличението от разпореждане с общинско имущество е може би индикация за „събуждане“ на пазара на недвижими имоти в региона. Тя съобщи, че Районен съд Балчик вече е издал първи изпълнителен лист за дължимите от морската община суми за смет на Община Добрич. Сумата е 205 хил. лв., но върху нея са начислени поне още около 10 хиляди за частен съдебен изпълнител и държавни такси.
Ситуацията е нежелана, но кметският екип е принуден да действа по този начин, защото харчи парите на добричлии, за да плаща разходи на други общини, каза още Елка Димова.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*