С пушещ робот и апарат за измерване на въглеродния оксид в кръвта специалисти на Регионалната здравна инспекция в Добрич демонстрират вредите от цигарите пред най-младата аудитория в областта. В Международният ден без тютюнопушене те гостуваха на осмокласниците във Финансово-стопанската гимназия в Добрич.
Учениците бяха запознати с рисковете, които носят всички продукти за пушене. Само за няколко години отровните вещества в една цигара от 4000 са се увеличили двойно, заради обработката на тютюна. Дълбоко погрешно е схващането, че модерното сред младите наргиле е по-безопасно от цигарите.
Основната причина е във въглеродния оксид, който се отделя дори при горенето на билки. Този отровен газ липсва при електронната цигара, но никотинът, особено във влажна среда повишава допълнително рисковете от рак в устата. Учениците имаха възможност сами да се уверят как се измерва въглеродния оксид в кръвта и каква е разликата между непушач и пушачи с различна степен на употреба на цигари. Лекциите с ученици се водят в отсъствието на учители, за да ги предразположат към откровеност.
С убеждение, а не със санкции се постига ефект, убедена е Дона Георгиева, която пред най-малките демонстрира колко катран се отделя от цигара с пушещ макет, наподобяващ робот.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*