Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с жители на Генерал Тошево, във връзка с тяхната категорична позиция да не се допуска проучване и добив на газ в Добруджа. Заедно с нея бяха заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и представители на екоинспекцията във Варна.
На срещата местните жители изразиха съмненията си относно рисковете, което крие инвестиционното предложение. По време на обществените обсъждания с представители на фирмата – концесионер техните страхове не са били разколебани, а напротив. Затова са потърсили и съдействието на Омбудсмана на републиката за спиране на инвестицията, но без това да е в ущърб на държавата. Мая Манолова коментира, че страховете им са обосновани, още повече, че тя и експертите й имат много въпросителни не само по доклада за оценката за въздействие върху околната среда, но и по цялото процедура по издаване на разрешителното за проучване в края на 2003 г. и неколкократно удължавано. Манолова заяви, че ще настоява властите да се съобразят изцяло с резултатите от местния референдум, който ще се състои през декември.
Красимир Живков съобщи, че в Министерството на околната среда и водите са постъпили стотици жалби срещу инвестиционното намерение. Затова всички държавни и експертни институции, които са ангажирани с концесията, трябва да излязат с ново становище, базирано на въпросите на гражданите и обясненията на фирмата-инвеститор. Кметът на Ген. Тошево Валентин Димитров излезе обнадежден от срещата.
Омбудсманът се ангажира да внесе в парламента предложение за поправка в Закона за опазване на земеделските земи, с което да се гарантира, че плодородните земи няма да бъдат обект на проучвания и добив на подземни богатства.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*