Протестиращите срещу добива на газ в Добруджа поискаха в срок до 3 ноември да бъде оттеглено инвестиционното предложение за експлоатация на находището „Спасово“, което обхваща 18 села. Това стана на общественото обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение, което се състоя в общината в Генерал Тошево.
Заключителното обсъждане на положителната оценка на екоинспекцията във Варна започна с протестно шествие на селскостопанска техника. Повече от 100 трактора преминаха през центъра на Генерал Тошево.
Скандиране: „Добруджа не се продава, Добруджа не се предава.“
Представителите на фирмата – инвеститор се опитаха да защитят интересите си в залата за разяснения, но многократно бяха прекъсвани от хората, които въобще не искат в Добруджа да се добива газ, независимо от метода.
Христо Станев, изпълнителен директор на фирмата-инвеститор:
„В резултат на търсещо проучвателните работи и инвестиции за повече от 50 милиона през последните седем години, успяхме да се впишем в националната стратегия.“
В отговор на това, протестиращите заявиха, че земеделските стопани в региона за ден произвеждат продукция за 50 милиона лева.
Лъчезар Петров, представител на фирмата – инвеститор:
„Територията в границите и в близост до сондажните площадки ще бъде подлагана на постоянен мониторинг“.
Мариана Христова, Гражданска инициатива „За забрана на проучването и добива на шистов газ”:
„Вие във вашия доклад сте признали, че не можете да ползвате конвенционалната технология, за да постигнете търговски обем.“
проф. Маргарита Нанкова, Добруджански земеделски институт:
„Вашият ОВОС в тази част за рекултивацията е просто подигравка.“
Въпросите от залата засегнаха действителния размер на уставния капитал на дружеството, методите на работа, достоверността на данните, посочени в доклада за въздействие върху околната среда и икономическата ефективност на планирания добив.
Атанас Атанасов, председател на Инициативния комитет :
„2.37 процента е вашият дял в общия дял на нуждите на България.“
След това обсъждане директорът на екоинспекцията във Варна трябва да се произнесе дали одобрява доклада или не до 13 декември. Жителите на Генерал Тошево очакват решението да е в тяхна полза.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*