Българската община Крушари и румънската Хършова си партнират по проект „Трансграничен съюз в сянката на историята“. Целта му е да популяризира културно-историческото наследство в двата региона, чрез изграждане на туристическа инфраструктура и маршрут.
Съвместната инициатива на двете общини ползва ресурс от над 3 200 000 евро по програмата за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния-България“. Крепостта Залдапа – най-големият античен град в Добруджа е акцент в туристическия маршрут от наша страна. В Крушари ще бъде изграден музей на открито с находки от нея, където още бъде разположен и макет с базиликата, епископската резиденция и други забележителни артефакти. Деца от Хършова и Крушари ще се съберат на археологически лагер край Залдапа. От крепостта маршрутът ще преминава през Добруджанското суходолие с неговите скални манастири.
Туристическият маршрут ще завършва при късноримската крепост Карсиум в Хършова. Основната придобивка от проекта за румънския град ще бъде реновирането на училищна сграда, строена през 1879 година, на брега на Дунав. Тя ще се превърне в музей, съобщи заместник-кметът на общината Димитра Стан. Екипът на проекта се надява така да бъдат привлечени туристи от круизните кораби по реката. В рамките на проекта ще има още научен симпозиум и съвместни българо-румънски експозиции за популяризиране на историческите забележителности.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*