Общинският съвет на Генерал Тошево подкрепи единодушно Декларацията срещу проучването и добива на природен газ, във връзка с инвестиционното предложение на фирмата „Русгеоком БГ“ АД. Сред основните им опасения е подлагането на риск на водоносният хоризонт, познат като Малм Валанж, разпростиращ се почти под цяла Североизточна България, тъй като всички предвидени сондажи ще преминават през него.
В извънредно заседание за инвестиционното предложение, тошевските съветници обърнаха внимание още на опасността от предизвикване на земетресения, както и на замърсяването на най-плодородната в България почва и неблагоприятното въздействие на добива на природен газ върху земеделието, което е основен поминък на местното население.
Николай Костов от Групата на земеделците и демократите подчерта, че в първото обществено обсъждане в Рогозина, докладът на екоинспекцията във Варна е бил оборен от специалисти.
Калинка Димитрова от ГЕРБ заяви, че всички съветници са обединени в мнението си, без оглед на партийна принадлежност, заради здравето на хората.
Вълна от протести подготвят добруджанци срещу добива на газ в областта. Първият е митинг-шествие, който ще се проведе утре по обяд по централната улица в Тошево.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*