Изкупната цена на меда на едро е спаднала драстично. Причината – дъмпингов внос от Украйна, алармираха пчелари от Североизточна България. Същевременно, заради локални проблеми у нас, износът на български мед е спаднал с 40% тази година.
Украинският мед не е качествен като нашия, но се смесва с него и така се предлага с етикет „български” в магазинната мрежа, споделиха пчелари. Евтиният внос е причина цената на българския мед да падне с лев – лев и 30 ст. на килограм.
Същевременно, цената на дребно на меда расте, но производителите го отдават на повишените разходи за транспорт и дребни разфасовки. А производството на мед у нас намалява. Пчеларите не се наеха да кажат с колко, но показателен е фактът, че ако м.г. сме изнесли 10 хил. тона, то тази количеството е едва 6 хил. тона.
Освен безразборната употреба на пестициди, която води до заболявания на пчелните семейства и високата им смъртност тази зима, пчеларите се жалваха от липсата на субсидии в сектора. През 2016-та по програма де минимис, те са взели по 12 лева на кошер, но тази година се очертава нулева, а подхранването на пчелите започва още през август.
А междувременно от днес в Добрич започва Фестивал на меда, където пчеларите директно предлагат своите продукти.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*