За първи път в България беше подписано споразумение за сътрудничество между местната и законодателната власт. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов ще работят за подобряване на комуникацията между двете институции.
По думите на Димитър Главчев дискусиите в Народното събрание с участието на представители на местните власти ще станат по-интензивни, а депутатите ще се допитват по места до кметовете по законодателни инициативи. Пред годишния форум на общините, който се провежда в Албена, Главчев изрази увереност, че ще бъдат постигнати резултати, които очакват гражданите от двете институции.
Споразумението предвижда съвместни дискусионни срещи в парламента по теми, приоритетни за общините и по важни за тях законодателни инициативи. Постоянните комисии на народното събрание и националното сдружение ще провеждат съвместни заседания. Резултатите от форумите ще се разпространяват сред народните представители и всички общини, се посочва в документа.
Вицепремиерът Томислав Дончев и Даниел Панов подписаха споразумение за сътрудничество и между Министерския съвет и Националното сдружение на общините. Успешно провеждане на председателството на Съвета на Европейския съюз, ускорено въвеждане на електронното управление, намаляване на административната и финансовата тежест за гражданите и бизнеса, разработване на програмните документи за следващия програмен период 2021-2027 година, са сред записаните приоритети за сътрудничество между правителството и сдружението на кметовете.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*