Т.нар. ден на белия бастун, който е в неделя, беше отбелязан днес в Добричко. Инициативата е на Общината Добрич в партньорство с „Център за социална рехабилитация и интеграция“. В събитието взеха участие и неправителствената организация „Хобис клуб” и ученици от училище „Димитър Талев”. Символите и значението на различните положения на белия бастун и начините да се помогне на незрящи хора бяха представени пред ученици от „Димитър Талев“.
Свободното придвижване е основно човешко право, а белият бастун не е идеалният начин за ориентиране в пространството за слепия човек, но е най-доброто измислено до момента средство, казва социалният педагог Кристина Димитрова. Тя представи различни варианти на незаменимото за незрящите помощно средство.
Самата Кристина използва бял бастун от няколко години.
Иван Тодоров председател на организацията на незрящите „Хобис клуб“ в Добрич сподели личната си история как е загубил зрението си. По думите му градската среда е твърде недружелюбна за хората в негово положение. Той представи двата основни похвата на белия бастун.
Международният ден на белия бастун се отбелязва на 15 октомври от 1980 година насам.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • Койчо Митев 5 месеца ago

    Здравейте, моля любезно, да ме свържете с г-жа Кристна Димитрова. Автор съм на проекта Bulgarian Braille и бих желал, да я запозная с този проект, който представя само с цифри Традиционното Брайлово писмо, езиците с жестове и дори китайската писмена система ПИНИИН.
    Моят телефон е: 0899103367
    E-mail: patentservice@abv.bg
    Благодаря Ви предварително! Желая Ви успех!