Изложба “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски” беше открита в Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич. Експозицията е дело на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” и съдържа архивни материали и фотографии, подредени в 11 табла, разкриващи по-важните дати и събития за живота на Апостола.
Читателите на библиотека „Дора Габе” и гостите на Добрич могат да видят представителни документи и фотографии на Апостола на свободата и на неговите съратници, чиито оригинали се съхраняват в трезорите на Българска народна банка. Акцентите в пътуващата изложба са няколко.
Сред експонатите са и двата най-важни документа, завещани ни от Дякона – неговото тефтерче, което в изложбата е в дигитален вариант и “Нареда на работниците за освобождението на българският народ”. Първият отразява личния живот на Левски, а вторият – революционната му идеология
Донка Василева от сектор „Краезнание” запозна гостите с библиотечни документи, разказващи за пребиваването на Апостола в Добрич и Добруджа. Посетителите могат да разгледат изложбата до 12 октомври 2017 г.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*