Нерегламентираното къмпингуване създава проблеми на добруджанските черноморски общини, най-вече заради отпадъците, които оставят туристите след себе си. Замърсяването по крайбрежието обаче не е само по плажните ивици, но и в морето, констатират от Басейнова дирекция.
Много добър сезон, с ръст на туристите от 15% само към август, отчитат от Oбщина Шабла. Огромният проблем, с който се сблъскват местните жители обаче е дивото къмпингуване. Промените в Закона за туризма и за Черноморското крайбрежие, които вече се обсъждат в парламента, трябва да регламентират къмпингуването. Кметът на Шабла се надява законодателството да регулира освен чистота и други проблеми с този вид туризъм, като опазването на обществения ред.
Междувременно от Басейнова дирекция – Варна съобщиха, че техните проверки са установили липса на действащи пречиствателни станции в Дуранкулак, Крапец, и Иканталъка, което означава, че обектите там са потенциални замърсители на морето, което противоречи на закона за Черноморското крайбрежие. В Шабла, Албена и Кранево пък пречиствателните станции за отпадъчни води са без изградено третично пречистване за отстраняване на биогенни елементи. Областният управител на Добрич е уведомен за проблема и се очаква да предприеме компетентни действия.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*