Демонстративно тактическо учение с екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и „Специализирани дейности” – Варна се проведе в Добрич. Темата на занятието беше ликвидиране на последствията от самолетна катастрофа, пожар и изтичане на газ в складово стопанство на Топливо.
Селскостопански самолет се разбива в промишлената зона на Добрич, край гара Север. Падналата машина се удря в резервоар с „пропан-бутан” и възниква факелно горене. Заплава се и катастрофиралият самолет. При удара има разлив на инсектицид „Килол”. В тази обстановка екипите на службата за пожарна безопасност в Добрич демонстрираха своите познания и умения за справяне със ситуацията. След спасяването на пилота, започна охлаждане на горящия резервоар и съседните съоръжения, гасене на самолета и евакуация на ЖП-цистерните. Отиграни бяха и неочаквани инциденти, като спиране на водоподаването и разгръщане на хидромоторна помпа с водоснабдяване от пожарен авомобил. Замърсената с препарат зона беше отцепена, ранените и обгазени – евакуирани, а екип от Варна се присъедини за гасене на факела и тампониране на резервоара с газ. Единственото добро решение на оперативния щаб беше възобновяване на пламъчното горене, което предотврати обгазяването.
Основните цели на занятието – взаимодействие между полиция, спешна помощ и БЧК от една страна и екипите на регионалната пожарна със Спасителния център във Варна бяха постигнати успешно, сподели наблюдаващият учението ст. комисар Красимир Шоторов.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*