Добрич отбелязва днес 77 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на Родината. 25 септември е обявен за Ден на Добрич. Началото на празника се поставя с тържествата за 50-годишнината от Освобождението на добруджанския град и с указа на президента за възстановяване на старото му име.
След Междусъюзническата война Южна Добруджа попада под румънска власт. Освободена е през 1916 г., но след 1919 г. с Ньойския договор отново е предадена на Румъния. Окончателното й възвръщане става през 1940 г. с подписването на Крайовския договор на 7 септември. Българските войски влизат в региона между 21 септември и 1 октомври, а в Добрич на 25 септември. По традиция тържествата на този ден започват с военен ритуал и заупокойна молитва във Военното гробище – музей. Тук почиват тленните останки на над 3500 воини от 6 национални армии и 5 вероизповедания, сражавали се в Добричката епопея по време на Първата световна война. Един български воин е спирал с живота си 10 вражески. На церемонията присъстваха висши военни, народни представители, дипломати от Русия и Турция, почетни граждани, гости от Румъния. Паметта на героите бе почетена с минута мълчание. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.
На тържествена сесия в органова зала „Добрич” за първи път беше връчен почетен знак на двама заслужили граждани на Добрич – инж. Михаил Стоев и Веселин Бончев.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*