Изложба със заглавие „За свободата на Добруджа“ беше открита в музея в Градски парк „Свети Георги“. Тя е част от проявите за празника на Добрич – 25 септември. Някои от експонатите се представят за първи път пред публика.
Изложбата е посветена на 100 годишнината от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев и 130 годишнината от рождението на генерала от артилерията Георги Попов. Ген. Колев е наречен „спасителят на Добрич“, заради решителните действия и победата над противника в боевете за града от 5-7 септември 1916 г., влезли в историята под името „Добричка епопея“. Ген. Попов е член на българската делегация, която води преговорите с Румъния за възвръщането на Южна Добруджа към България. След подписването на Крайовския договор е назначен за генерал-управител на Южна Добруджа. Организира състава на войските и тяхното навлизане в областта през септември 1940 г. Изложбата съдържа над 100 експоната, някои от които се показват за първи път, като дипломатическия паспорт на ген. Попов и трофейна драгунска шашка, пленена от нашите кавалеристи в Първата световна война.
Изложбата развенчава мита, че ген. Попов е влязъл в Добрич на бял кон – той идва с военна кола, а признателните добруджанци го посрещат с пита върху сребърен поднос. На него е изобразена разкъсаната граница между Северна и Южна Добруджа, свидетелстват вестници. Той обаче не е открит и до днес.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*