Войнишки паметник, посветен на загиналите в Добричката епопея 620 души от Бдинската дивизия, беше открит между добричките села Козлодуйци и Росеново. 101 години след драматичните събития, паметта на героите е реабилитирана.
Официалното откриване на монумента беше съпроводено от военен ритуал. На церемонията присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, заместник – министри, кметове и областни управители от Добрич, Враца, Видин, Плевен и Монтана, народни представители, родственици на загиналите, признателни граждани. Наследници на загинали воини разказват драматични истории. Цветан оцелява и отглежда двете деца на бойния си другар, заедно със своите шест. Може да изучи само едно дете и той избира сина на Дако. Да се поклонят пред загиналия, специално от София идват и праправнуците му Цветан и Александър. В утрото на 5-ти септември, при атака на руските войски, редник Антон Дудучки е убит при село Победа и оставя 2-годишно сираче. Години по-късно съдбата среща Явор Матеев със съпругата му, от същото село Победа, без да подозира, че прадядо му е убит тук.
Инициативата за паметника е на Съюза на сержантите и офицерите от запаса и Тошко Петков. Проектът е безвъзмездно дело на архитект Владимир Петров, а средствата за осъществяването му дарява Тони Йорданов от Мездра. Скулптор е Александър Хайтов.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*