Прощъпулник на малката София Михайлова се състоя днес в добричката Етнографска къща. В автентичната атмосфера от Възрожденската епоха беше пресъздаден един от най-емоционалните и емблематични за семейния цикъл празници. Първите стъпки на човек, изборът на професия и стремежът към щастие и късмет са в основата на запазения и до днес обичай.
Днес е хубав ден за прощъпулник или вървяна пита, както още наричат ритуала в Добруджа, защото „в сряда не се сяда, а четвъртък е несвъртък” и така децата, които прохождат в този ден са много живи, енергични и са много дейни, отбелязва още Надежда Иванова. Майката търкулва омесена от нея пита по платно, което отвежда детето до предметите, които ще предскажат бъдещата му професия. В пресъздаването на отколешните традиции се включиха и децата от клуб „Златна ябълка“ при СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Добрич.
Малката София е дъщеря на Боян Михайлов от Добрич и аржентинката Габриела. Семейството живее в Белгия, но държи детето да познава българските традиции и култура.
Едногодишната София, която така и не посегна към предварително приготвените предмети, без колебание си избра микрофона, с който интервюирахме родителите й.
Днес все повече хора се връщат към традицията и избират Етнографската къща за място, на което да отбележат своите лични празници.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*