Стотици хора от крайморските общини на област Добрич излязоха на протест срещу рестрикциите, които налага заповед на министъра на околната среда в защитена зона „Калиакра”. Те настояват „за отмяна на смъртната присъда на крайморска Добруджа”.
С решение на Съда на ЕС от 14 януари 2016 г., България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище, изградени в защитени територии от Натура 2000. В изпълнение на договорености с ЕК, министърът на околната среда Нено Димов издаде заповед, с която се въвежда пълна забрана за ново строителство и ограничение в земеделието и риболова.
Малкото останали млади хора в селата също разчитат на земеделието. Протестиращите блокираха сградата на община Каварна за представителите на еко министерството, които бяха тук за публично обсъждане на Интегриран план за развитие на защитена зона „Комплекс Калиакра”. Напрежението ескалира, когато министерските чиновници се промъкнаха през страничен вход, но до публично обсъждане така и не се стигна. Хората призоваха премиерът да спре заповедта на министър Димов.
Протестиращите искат пълна ревизия на „Натура 2000” в присъствието на международни независими учени и всички собственици на имоти в защитената зона или справедливи компенсации.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*