16 – то издание на Международния младежки фестивал „Фолклор без граници“ се провежда в Добрич. Тази година участват един ансамбъл от Добрич и осем от чужбина.
В три последователни вечери по пешеходната зона в центъра на Добрич дефилират танцови състави от 4 континента, а на сцената на пл. „Свобода“ участниците изнасят концерти. Първи представиха красотата на своя фолклор изпълнители и танцьори от Колумбия, остров Мавриций, Сърбия и България. Сдружение „Естефания Кайседо“ заплени публиката с танци от региона на Карибите. Трупата от Мавриций изпълни традиционна за островна музика.
Публиката посрещна с аплодисменти и фолклорния ансамбъл „ОРО“ при университета в Ниш, който има в репертоара си песни и танци от всички региони на Сърбия.
Най-младите участници в празника са децата от ансамбъла „Сборенка“ при средното училище „Климент Охридски“ в Добрич.
Гостуват още изпълнители от Чили, Перу, Аржентина, Египет, които представят танци вдъхновени от пустинята и от района на Горен Египет и единственият познат досега на добричката публика състав на „летящите грузинци”. Фестивалът ще бъде закрит тази вечер с концерт на ансамбъл „Сборенка“,артистичната група „Мултиколор“ от Перу, която ще представи танци от земята на инките и от джунглата на Амазонка, на сцената ще се представят и гостите от Аржентина. Организатори на събитието са община Добрич и Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (ЦИОФФ) към ЮНЕСКО.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*