Зърнопроизводителите в добричко масово отказват да застраховат продукцията си. 7600 дка са посевите с напълно унищожена от студа рапица в областта. Застрахователните компании обаче не признават констативните протоколи на експертите от областна дирекция „Земеделие” и не искат да изплащат обезщетение за пропадналите площи.
Жътвата на рапица в Добрички регион е пред приключване. Прибрани са 74% от засетите с маслодайната култура общо 170 000 дка. Средният добив е 290 кг/дка. Производството е по-малко от м.г. и заради измръзване на част от посевите. Все по-малко стопани обаче застраховат продукцията си, заради нелоялното отношение на застрахователите.Застрахователите идват на контрапроверка и заявяват, че рапицата не е измръзнала, затова няма да плащат за загубите. Стопаните са скептични и за изграждането на площадки за борба с градушките, въпреки че в Североизточна България няма нито една, а са необходими.
Фамилия Алексиеви са едни от последните мохикани, които вече няма да застраховат посевите си от 30 000 дка и ще разчитат на собствените си сили при неблагоприятни климатични условия.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*